Uziemianie
1650zł per person
Poznaj leśny mikrokosmos od korzeni aż po owoce, a potem go narysuj.
Przeżyj dziki weekend w otulinie Puszczy Białowieskiej, gdzie nauczysz się tropić jadalne rośliny leśne,
dowiesz się, jak wykorzystać je w kuchni oraz stworzysz własny, ilustrowany zielnik.
Co będziemy robić?
Piątek
- Od 16:00 możemy się rozgościć w Domu Dobrym
- 19:00 wspólna kolacja
- 21:00 przywitanie z lasem i uziemianie
Sobota
- 8:30 śniadanie
- 9:00 prelekcja: charakterystyka i właściwości wybranych ziół
- 10:30 wyjście do lasu: nauka rozpoznawania roślin, zbieranie ziół w wyznaczonych miejscach z poszanowaniem leśnego ekosystemu
- 13:30 wspólne przygotowanie potraw z zebranych ziół połączone z degustacją
- 16:00 obiadokolacja niespodzianka
- 19:00 leśne uziemianie na dobranoc
Niedziela
- 7:30 śniadanie
- 8:00 wstęp do ilustracji botanicznej
- 9:30 nauka rysowania z natury, nauka sporządzania ilustrowanych notatek botanicznych w terenie
- 12:00 pożegnanie z Dom Dobry
W zależności od warunków pogodowych plan może ulec nieznacznej zmianie.
Co będziemy jeść?
Typowa kolacja w Domu Dobrym to roladki bakłażanowe z pastą słonecznikową w pomidorowym sosie, makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego; na deser tarta z rabarbarem. W gorące dni stawiamy na kolorowe obiady, a wiosną jemy pokrzywę.
Gdzie będziemy spać?
Werstok Dom Dobry ze słomy i gliny
„Dom Lenistwa Twórczego, jak lubimy go nazywać, nie obciąża nadmiernie środowiska: Mamy gruntową pompę ciepła, dzięki czemu nie dymimy, oraz przydomową oczyszczalnię gruntowo-roślinną, zasilającą oczyszczoną wodą nasz sad. Nie używamy kosiarki, lubimy pająki, nie prasujemy pościeli, a po praniu suszymy ją wiatrem. Kompostujemy co się da i na potęgę. Zajmujemy się naszą ziemią, wprowadzając zasady permakultury, hodujemy warzywa bez chemii, karmimy wegetariańsko, ekologicznie i w miarę możliwości lokalnie.” – Marysia i Kamil, gospodarze.
Kiedy jedziemy?
- 15-17 lipca 2022 roku
- 26-28 sierpnia 2022 roku
W celu rezerwacji miejsca użyj formularza z prawej strony. Wybierz termin, sprawdź dostępność biletów, wyślij zgłoszenie. 🙂
Potwierdzeniem udziału w mikrowyprawie jest wpłata bezzwrotnego zadatku: 500 zł za każdą osobę na konto:
25 1160 2202 0000 0001 9056 2868
Odbiorca: Łukasz Długowski.
W tytule należy wpisać nazwisko uczestnika / – czki i termin.
Cena: 1650 zł za osobę
Liczba osób: max. 10
Regulamin:
- Jeżeli będą tego wymagać przepisy – uczestnicy po przyjeździe muszą zdezynfekować dłonie, zmierzyć temperaturę i korzystać z maseczki w przestrzeniach zamkniętych.
- W przypadku anulacji wyjazdu z powodów regulacji rządowych, wyjazd zostanie zrealizowany w pierwszym wolnym terminie po zniesieniu obostrzeń.
- W przypadku zachorowania na covid lub kwarantanny zadatek nie przepada, w takiej sytuacji ustalamy nowy termin wyprawy, a płatność jest przenoszona.
- Zadatek przepada w przypadku rezygnacji.
Nasze wyjazdy nie są objęte obostrzeniami związanymi ze stanem wyjątkowym.
Część Puszczy Białowieskiej jest otwarta i w tej części organizujemy mikrowyprawy.
-
Departure Time
przyjechać możesz już w piątek od 16:00 -
Return Time
w niedzielę kończymy ok. 12
Dzień 1 - piątek
- od 16:00 możemy się rozgościć w Domu Dobrym
- 19:00 wspólna kolacja
- 21:00 przywitanie z lasem i uziemianie
Dzień 2 - sobota
- 8:30 śniadanie
- 9:00 prelekcja: charakterystyka i właściwości wybranych ziół
- 10:30 wyjście do lasu: nauka rozpoznawania roślin, zbieranie ziół w wyznaczonych miejscach z poszanowaniem leśnego ekosystemu
- 13:30 wspólne przygotowanie potraw z zebranych ziół połączone z degustacją
- 16:00 obiadokolacja niespodzianka
- 19:00 leśne uziemianie na dobranoc
Dzień 3 - niedziela
- 7:30 śniadanie
- 8:00 wstęp do ilustracji botanicznej
- 9:30 nauka rysowania z natury, nauka sporządzania ilustrowanych notatek botanicznych w terenie
- 12:00 pożegnanie z Dom Dobry
UWAGA
Tour Location
Werstok - Dom Dobry ze słomy i gliny




- Spotkamy się w agroturystyce „Werstok Dom Dobry", w Werstoku.
- Czekamy na Ciebie w piątek już od 16:00, ok. 19:00 będzie czekała obiadokolacja. Jeśli przyjedziesz później - odgrzejemy.
- Jeśli masz alergie jedzeniowe lub szczególną dietę, zaznacz to podczas rezerwacji.
- W sobotę mamy śniadanie, obiadokolację i degustację, w niedzielę śniadanie.
- Do lasu zabierz z domu ulubione przekąski i butelkę wody, czasem przydaje się termos z herbatą.
- W niedzielę kończymy ok. godziny 12.
- W rezerwacji podaj proszę swój nr telefonu.

Joanna Długowska
Po latach spędzonych na etacie w różnych agencjach reklamowych w końcu się wyrwała w las, i to bez butów! Pisze, rysuje, tropi zwierzęta i rośliny, a potem wymyśla dla Was autorskie mikrowyprawy. Stawia na ekologię, zrównoważony rozwój i promowanie lokalnych przewodników, wytwórców i artystów.
Lucyna Żłobin
„Od zawsze mieszkam w otoczeniu dzikiej przyrody, wciąż jej się uczę i często korzystam z darów Natury. Dzikie rośliny użytkowe są obecne w mojej kuchni od dawna. Z przyjemnością podzielę się doświadczeniem i wiedzą.”