GO UP

Uziemianie

separator
Price 1650zł 3 dni
Scroll down

Uziemianie

1650zł per person

Poznaj leśny mikrokosmos od korzeni aż po owoce, a potem go narysuj.
Przeżyj dziki weekend w otulinie Puszczy Białowieskiej, gdzie nauczysz się tropić jadalne rośliny leśne,
dowiesz się,
jak wykorzystać je w kuchni oraz stworzysz własny, ilustrowany zielnik.

 

Co będziemy robić?

Piątek

  • Od 16:00 możemy się rozgościć w Domu Dobrym
  • 19:00 wspólna kolacja
  • 21:00 przywitanie z lasem i uziemianie

Sobota

  • 8:30 śniadanie
  • 9:00 prelekcja: charakterystyka i właściwości wybranych ziół
  • 10:30 wyjście do lasu: nauka rozpoznawania roślin, zbieranie ziół w wyznaczonych miejscach z poszanowaniem leśnego ekosystemu
  • 13:30 wspólne przygotowanie potraw z zebranych ziół połączone z degustacją
  • 16:00 obiadokolacja niespodzianka
  • 19:00 leśne uziemianie na dobranoc

Niedziela

  • 7:30 śniadanie
  • 8:00 wstęp do ilustracji botanicznej
  • 9:30 nauka rysowania z natury, nauka sporządzania ilustrowanych notatek botanicznych w terenie
  • 12:00 pożegnanie z Dom Dobry

W zależności od warunków pogodowych plan może ulec nieznacznej zmianie.

 

Co będziemy jeść?
Typowa kolacja w Domu Dobrym to roladki bakłażanowe z pastą słonecznikową w pomidorowym sosie, makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego; na deser tarta z rabarbarem. W gorące dni stawiamy na kolorowe obiady, a wiosną jemy pokrzywę.

 

Gdzie będziemy spać?
Werstok Dom Dobry ze słomy i gliny

Dom Lenistwa Twórczego, jak lubimy go nazywać, nie obciąża nadmiernie środowiska: Mamy gruntową pompę ciepła, dzięki czemu nie dymimy, oraz przydomową oczyszczalnię gruntowo-roślinną, zasilającą oczyszczoną wodą nasz sad. Nie używamy kosiarki, lubimy pająki, nie prasujemy pościeli, a po praniu suszymy ją wiatrem. Kompostujemy co się da i na potęgę. Zajmujemy się naszą ziemią, wprowadzając zasady permakultury, hodujemy warzywa bez chemii, karmimy wegetariańsko, ekologicznie i w miarę możliwości lokalnie.” – Marysia i Kamil, gospodarze.

 

Kiedy jedziemy?

  • 15-17 lipca 2022 roku
  • 26-28 sierpnia 2022 roku

 

W celu rezerwacji miejsca użyj formularza z prawej strony. Wybierz termin, sprawdź dostępność biletów, wyślij zgłoszenie. 🙂

Potwierdzeniem udziału w mikrowyprawie jest wpłata bezzwrotnego zadatku: 500 zł za każdą osobę na konto:

25 1160 2202 0000 0001 9056 2868

Odbiorca: Łukasz Długowski.

W tytule należy wpisać nazwisko uczestnika / – czki i termin.

 

Cena: 1650 zł za osobę

Liczba osób: max. 10 

 

 

Regulamin:

  1. Jeżeli będą tego wymagać przepisy – uczestnicy po przyjeździe muszą zdezynfekować dłonie, zmierzyć temperaturę i korzystać z maseczki w przestrzeniach zamkniętych.
  2. W przypadku anulacji wyjazdu z powodów regulacji rządowych, wyjazd zostanie zrealizowany w pierwszym wolnym terminie po zniesieniu obostrzeń.
  3. W przypadku zachorowania na covid lub kwarantanny zadatek nie przepada, w takiej sytuacji ustalamy nowy termin wyprawy, a płatność jest przenoszona.
  4. Zadatek przepada w przypadku rezygnacji.

 

Nasze wyjazdy nie są objęte obostrzeniami związanymi ze stanem wyjątkowym.
Część Puszczy Białowieskiej jest otwarta i w tej części organizujemy mikrowyprawy.

  • Departure Time
    przyjechać możesz już w piątek od 16:00
  • Return Time
    w niedzielę kończymy ok. 12
1
Dzień 1 - piątek
  • od 16:00 możemy się rozgościć w Domu Dobrym
  • 19:00 wspólna kolacja
  • 21:00 przywitanie z lasem i uziemianie
2
Dzień 2 - sobota
  • 8:30 śniadanie
  • 9:00 prelekcja: charakterystyka i właściwości wybranych ziół
  • 10:30 wyjście do lasu: nauka rozpoznawania roślin, zbieranie ziół w wyznaczonych miejscach z poszanowaniem leśnego ekosystemu
  • 13:30 wspólne przygotowanie potraw z zebranych ziół połączone z degustacją
  • 16:00 obiadokolacja niespodzianka
  • 19:00 leśne uziemianie na dobranoc
3
Dzień 3 - niedziela
  • 7:30 śniadanie
  • 8:00 wstęp do ilustracji botanicznej
  • 9:30 nauka rysowania z natury, nauka sporządzania ilustrowanych notatek botanicznych w terenie
  • 12:00 pożegnanie z Dom Dobry
4
UWAGA
PROGRAM MOŻE ULEC ZMIANIE W ZALEŻNOŚCI OD POGODY I WARUNKÓW W LESIE.
DBAJMY O SIEBIE - PRZEDE WSZYSTKIM BEZPIECZEŃSTWO

Tour Location

Werstok - Dom Dobry ze słomy i gliny

Dom Dobry to dom naturalny, zbudowany w technologii strawbale (konstrukcja drewniana wypełniona kostkami słomy), z naturalnymi glinianymi i wapiennymi tynkami, przyjazny alergikom i wszystkim ceniącym otaczanie się naturalnymi materiałami.
Dom jest położony wśród lasów i pól, na południowo-zachodnim krańcu Puszczy Białowieskiej, w Obszarze Chronionego Krajobrazu "Puszcza Białowieska". Takie sąsiedztwo zobowiązuje! Dom nie obciąża nadmiernie środowiska. Mam gruntową pompę ciepła, dzięki czemu nie dymi, oraz przydomową oczyszczalnię gruntowo-roślinną, zasilającą oczyszczoną wodą nasz sad. Gospodarze nie używają kosiarki, lubią pająki, nie prasują pościeli, a po praniu suszą ją wiatrem. Kompostują co się da i na potęgę. Zajmują się ziemią, wprowadzając zasady permakultury, hodują warzywa bez chemii, karmią wegetariańsko, ekologicznie i w miarę możliwości lokalnie.
Przestrzeń wspólna
Pokój 1.
Pokój 2.
Pokój 3.
 
  • Spotkamy się w agroturystyce „Werstok Dom Dobry", w Werstoku.
  • Czekamy na Ciebie w piątek już od 16:00, ok. 19:00 będzie czekała obiadokolacja. Jeśli przyjedziesz później - odgrzejemy.
  • Jeśli masz alergie jedzeniowe lub szczególną dietę, zaznacz to podczas rezerwacji.
  • W sobotę mamy śniadanie, obiadokolację i degustację, w niedzielę śniadanie.
  • Do lasu zabierz z domu ulubione przekąski i butelkę wody, czasem przydaje się termos z herbatą.
  • W niedzielę kończymy ok. godziny 12.
  • W rezerwacji podaj proszę swój nr telefonu.
   

Joanna Długowska

Po latach spędzonych na etacie w różnych agencjach reklamowych w końcu się wyrwała w las, i to bez butów! Pisze, rysuje, tropi zwierzęta i rośliny, a potem wymyśla dla Was autorskie mikrowyprawy. Stawia na ekologię, zrównoważony rozwój i promowanie lokalnych przewodników, wytwórców i artystów.

Lucyna Żłobin

„Od zawsze mieszkam w otoczeniu dzikiej przyrody, wciąż jej się uczę i często korzystam z darów Natury. Dzikie rośliny użytkowe są obecne w mojej kuchni od dawna. Z przyjemnością podzielę się doświadczeniem i wiedzą.”

Barbara Bańka

Malarka i ilustratorka przyrodnicza. Pochodzi z Białowieży, gdzie mieszka i tworzy impresjonistyczne pejzaże inspirowane przyrodą, ale także z realistyczne ilustracje puszczańskich zwierząt i roślin. Nauczy Was rysowania z natury i podpowie, jak złożyć ilustrowany notatnik botaniczny.
Do zobaczenia!! :)